1. Hofteleddsbøyer/psoas

HOFTELEDDSBØYER/PSOAS

 

 

 

 

 

 

 

Denne øvelsen er god å starte med for å få vekke opp og få kontakt med psoas.

Har du utfordringer i nedre del av korsryggen, kan det være greit å bruke et fast teppe eller badehåndkle å brette til en liten, flat høyde til støtte under baken.

Ligg ned på ryggen og merk at korsryggen ligger godt ned i gulvet. Skyv den ene foten rett fram i gulvet og jobb aktivt inn i ståbeinet ditt (den rette foten). Tenk at du skyver hælen bort i fra hoften og jobber aktivt på forsiden og baksiden av kne- og lårmusklene. Sterk hæl, aktive tær.

Bøy motsatt fot, der du hviler hendene oppå det bøyde kneet. Legg merke til at korsryggen ligger godt ned i matten og at hoftene er i så lik linje som mulig. Det betyr at du må bremse den bøyde foten for å unngå å bli skjev i hofter og nede del av overkroppen.

Hold skuldrene lave og runde. Tenk at skulderbladene og øvre del rygg skal ha mest mulig kontakt med gulvet

Lang nakke, åpen hals, gode inn- og utpust. Hold stillingen i 3 – 10 pust, så skifter du side.

 

Skrevet av Anne Siv Aasen, yogalærer og daglig leder av Solvik Yoga

 

Mer informasjon:

Psoas er en kraftig muskel som har sitt utspring fra ryggvirvlene i korsryggen og som fester på øvre del av lårbeinet. Psoas muskelens hovedoppgave er å sørge for at vi kan bøye i hofteleddet. Muskelen befinner seg på bakveggen i bukhulen og passerer ut gjennom bekkenet før den fester like nedenfor hofteleddet. Psoasmuskelen ligger tett opptil mange organ som tykktarm, tynntarm, blindtarm, urinlederne, hovedpulsåren, nyrebekkenene, bukspyttkjertelen, lymfeknuter i bekkenet og ryggsøylen.